TERUG
 X

Over deze website

Inleiding
Deze website is opgezet als ondersteuning voor de audicien in opleiding. Het behandelt daarom de onderwerpen die tijdens de cursus van de audicienopleiding aan de DHTA aan de orde komen. Maar ook voor de gediplomeerde audicien kan deze website dienen als een naslagwerk.Veel onderwerpen worden uitgebreid besproken. Dit gaat verder dan direct voor de audicienopleiding minimaal vereist is.

Het gebruik van de website
Veel onderwerpen zijn niet duidelijk uit te leggen zonder gebruik van plaatjes. Daarom wordt er veel gebruik gemaakt van tekeningen, plaatjes, foto's en tabellen. In de tekst wordt naar de plaatjes verwezen met een link. Deze link is herkenbaar doordat het woord "figuur" in hoofdletters is geschreven en is onderstreept zoals hier: figuur 1. Meestal bevindt het figuur zich direct onder of direct boven de tekst waar het figuur als illustratie bij hoort. Soms staat het wat verder weg. Vooral dan is het wel handig.

ht exploded








Figuur 1: Een opengewerkt model van de Hansaton Antaro X-micro .

Veel tekeningen zijn interactief. Door op het figuur te klikken of de cursor over de tekening te bewegen, verandert de tekening. De onderstaande tekst kan dan ook veranderen en meer informatie geven over het veranderde plaatje. Als de cursor over figuur 1 wordt bewogen, dan wordt het figuur groter.

Maar soms wordt het effect pas zichtbaar als er (meerdere keren) op het plaatje wordt geklikt.

goofy
Figuur 2: Door op het figuur te klikken verschijnen er extra onderdelen die eerst niet te zien waren.

Een voorbeeld hiervan is te zien in figuur 2. Er is nu nog maar één plaatje te zien van deze strip. Door op de figuur te klikken komt het tweede plaatje te voorschijn. Door nog een keer op het figuur te klikken komt de clou van deze strip tevoorschijn. na de derde klik is het figuur weer terug bij het begin. Het aantal keren dat er geklikt moet /kan worden, kan wisselen.
Bron:Nederlandse Donald Duck nr 33 2010

Een andere manier van verandering van de plaatjes kan zijn door met de cursor over bepaalde onderdelen van een figuur te bewegen. Daardoor komt er meer informatie over dit onderdeel beschikbaar. of er verandert iets aan dit onderdeel. Een voobeeld van deze vorm is te zien in figuur 3

hele keten
Figuur 3: Door met de cursor over de onderdelen van de gehoorbeenketen te bewegen, worden de Latijnse namen van de verschillende onderdelen getoond. trommelvlies malleus incus stapes
Natuurlijk wordt er gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Dat kan zijn voor kennis over een bepaald onderwerp, maar ook plaatjes kunnen van een externe bron afkomstig zijn. Er is voor gekozen om de bronvermelding weer te geven door middel van een pop-up venster. Een woord dat onderlijnd is met stippels herbergt de bron van de informatie. Zo is te zien waar de strip van Goofy terug te vinden is door met de muis over het woord "strip" te gaan waar de stippellijn onder staat. Dan is te zien dat deze strip gevonden is in de Nederlandse Donald Duck, nummer 33, van 2010. Soms is de informatie die als achtergrond gegeven wordt wat meer. Dan is het onpraktisch om de cursor steeds op dezelfde positie te moeten houden. Dan heeft het woord dat verwijst naar de achtergrondinformatie een iets andere opmaak. Door op dit woord te klikken opent een venster met meer informatie. In het venster zelf is een button die kan worden aangeklikt, zodat het venster weer gesloten kan worden.

In deze site bestaat op verschillende plekken de mogelijkheid om te oefenen. Om dat zo duidelijk mogelijk te doen zijn, worden er soms grotere schermen gebruikt. Die schermen kunnen worden opgeroepen door HIER op te klikken. Maar er kan in de tekst ook een van de hieronder weergegeven ikoontjes staan.

Als dit ikoontje in de tekst staat, wordt, door er op te klikken, een PDF versie van een audiogram getoond. Dit is een scherm waarin het audiogram in klein formaat getoond wordt. Het is niet mogelijk om het scherm te vergroten, maar er kan wel worden ingezoomd. Het is ook mogelijk om het audiogram te printen. Een aantal audiogrammen is gebaseerd op een echte meting. De namen van de klanten zijn verzonnen. De opmerkzame lezer zal opmerken dat dit allemaal namen van Nederlandse steden en dorpen zijn. Door hier op het ikoontje te klikken wordt een audiogram getoond met daarin de luidheid en frequentie van verschillende geluiden. Aan de rechterkant wordt ook de indeling van het gehoorverlies weergegeven.

Als dit ikoontje in de tekst staat, wordt, door er op te klikken, een scherm geopend waarin een bepaald onderdeel van de audiometrie kan worden geoefend. Vaak is dit een groter scherm om het duidelijk weer te kunnen geven. Er is hier nu niets gekoppeld aan dit ikoontje

Als dit ikoontje in de tekst staat, wordt, door er op te klikken, een scherm geopend dat interactief werkt. Door op een bepaald onderdeel te klikken of een getal in te voeren, wordt een reactie opgeroepen. Het kunnen ook vragen of andere oefeningen zijn. Als er nu op dit ikoontje wordt geklikt, opent er een scherm met een schuifpuzzel van een foto van een hoortoestel. Probeer alle delen van de foto maar eens binnen 5 stappen op de goede plaats te krijgen.

Als dit ikoontje in de tekst staat, wordt, door er op te klikken, een oefening geopend waar geoefend kan worden met rekensommen. Dit kunnen verschillende soorten sommen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld over rekenen met machten of met logaritmen. Als er hier op het ikoontje wordt geklikt, verschijnt er een scherm waarin het rekenen met machten op de Texas Instruments TI-30XA wordt uitgelegd.

Bij het klikken op dit ikoontje wordt een scherm geopend met meer informatie over het onderwerp in de tekst. Als hier op het ikoontje wordt geklikt, komt er een document tevoorschijn over het effect van het beperken van de luidheid van muziek op basis van dB(C) metingen in plaats van de gebruikelijke dB(A) meting.